Aanmelden theorie examen Stuurbrevet – Stuurbrevetonline.be

Aanmelden examen

Aanmelden theorie examen Stuurbrevet

AANMELDEN EXAMEN STUURBREVET (THEORIE)

U kunt het hele jaar door examen doen bij de overheid FOD Mobiliteit. De examens worden elektronisch (beeldscherm examen, meerkeuze vragen) afgenomen, maar u kunt zich niet rechtstreeks bij FOD Mobiliteit aanmelden.

Het aanmelden examen Stuurbrevet is eenvoudig en snel te regelen.

Waterski Vlaanderen

De aanmelding voor het examen gaat via Waterski Vlaanderen. Als u aangemeld bent, ontvangt u van Waterski Vlaanderen de informatie die nodig is  om u in te schrijven voor het theorie examen. Waterski Vlaanderen is verantwoordelijk voor administratieve afhandeling van het gehele examen.
Het adres van  Waterski Vlaanderen, een van de koepelorganisaties voor de watersport in Belgie, is:
Waterski Vlaanderen VZW,
Beatrijslaan 25, bus 2
2050 Antwerpen,
België.
Telefoon:+32 3 271 19 59
Op de site van Waterski Vlaanderen staat het aanmeldformulier dat u online kunt invullen. Problemen met invullen, even bellen 03 271 19 59, ze helpen u graag.

Hoe kunt u zich aanmelden examen Stuurbrevet voor het theorie deel?

  • Het inschrijvingsformulier via de link hieronder invullen met alle gevraagde gegevens.
  • Binnen de twee dagen ontvangt u per mail een bevestiging van uw inschrijving met de verdere te volgen richtlijnen.
  • Het inschrijvingsgeld 75,00 euro betalen op rekeningnummer IBAN: BE24 7380 1362 0438 – BIC: KREDBEBB van Waterski Vlaanderen vzw – Beatrijslaan 25 bus 2 – B-2050 Antwerpen met vermelding “Examen Stuurbrevet en uw naam”

Beeldscherm examen

De theorie examens worden elektronisch (beeldschermexamens) afgelegd doorheen het ganse jaar rechtstreeks bij de overheid FOD Mobiliteit. De examenplaatsen die momenteel vaststaan zijn:

  • Oostende, Natiënkaai 5; 8400 Oostende op maandag en woensdag van 8 tot 12 uur & van 13,30 tot 14,30 uur
  • Antwerpen, Posthoflei 5; 2600 Berchem op maandag en donderdag van 9 tot 12 uur & van 13,00 tot 15,00 uur
  • Brussel, Vooruitgangstraat 56; 1210 Brussel op donderdagnamiddag van 13 tot 16 uur

Extra info:
Tijdens de vakantie is Brussel gedurende juli en augustus gesloten.
Antwerpen/Berchem en Oostende blijven (met beperkte openingstijden) open.
U kunt heel de zomer examen doen.

Examen vastleggen

De registratie en het vastleggen voor het examen gebeurt DOOR DE KANDIDAAT ZELF bij het FOD Mobiliteit, u ontvangt na registratie een oproeping tot het examen.
Na het examen elektronisch te hebben afgelegd ontvangt de kandidaat zijn uitslag via mail of post van de overheid FOD Mobiliteit.

  • Indien geslaagd,  stuurt de kandidaat de brief met examenuitslag en bewijs van praktijkervaring naar Waterski Vlaanderen en Waterski Vlaanderen stuurt het dossier door naar het FOD Mobiliteit en FOD Mobiliteit stuurt het officiële Stuurbrevet/Vaarbewijs naar het adres van de kandidaat.
  • Indien niet geslaagd, moet de kandidaat zich opnieuw  inschrijven via de eerder ontvangen info om een nieuw examenafspraak vast te leggen.


PRAKTIJKVERKLARING

Als u geslaagd bent voor de theorie kunt u samen met het ‘dienstboekje’ het Stuurbrevet aanvragen.

Dienstboekje

In het dienstboekje wordt de werkelijke tijd aan boord van een pleziervaartuig behorend tot een categorie waarvoor een stuurbrevet verplicht is, genoteerd. Het gaat hier over effectieve praktijkervaring (in uren uitgedrukt) aan boord van één of meer pleziervaartuigen. De diensttijd mag op alle scheepvaartwegen van de Europese Gemeenschap, zonder onderscheid van de scheepvaartgebieden, zijn doorgebracht. Let op: het gaat om recente vaarervaring, alleen diensttijd over een periode tot twee jaar voor de aanvraag van het stuurbrevet komt in aanmerking. Klik hier voor downloaden dienstboekje.

TWEE MOGELIJKHEDEN:

  • De diensttijd aan boord wordt opgetekend in een dienstboekje. Men dient te noteren: data, uren, afgelegde trajecten.  Het spreekt vanzelf dat bijkomende informatie, bijvoorbeeld het passeren van sluizen op het traject en dergelijke ook mogen vermeld worden. De uren die genoteerd worden, zijn effectief gepresteerde uren (of gedeelten van een uur) door de aanvrager. Het is van belang het dienstboekje zo nauwkeurig mogelijk bij te houden. Het totaal aantal gepresteerde uren moeten ten minste 12 uur bedragen. Als het dienstboekje volledig is ingevuld, kunt u het opsturen.
  • In plaats van het dienstboekje kunt u ook een brevet van praktijkervaring halen bij een erkende vaarschool. Dit kan via Waterski Vlaanderen. De gemiddelde kosten voor een dag varen bedragen zo’n € 170,00. Als u van deze mogelijkeid gebruik maakt, bedraagt de minimale vaartijd slechts 6 uur.

Als het dienstboekje in orde is, kunt u het samen met de uitslag van het theorie examen opsturen naar Waterski Vlaanderen die uw aanvraag behandelt.

ICC

U kunt bij Waterski Vlaanderen ook een Internationaal Stuurbrevet/Vaarbewijs (ICC) aanvragen.