Geruchtenstroom rond het Stuurbrevet in België en Vaarbewijs in Nederl – Stuurbrevetonline.be

Het laatste nieuws

Geruchtenstroom rond het Stuurbrevet in België en Vaarbewijs in Nederland


Overeenkomsten Belgie en Nederland

Elk voorjaar duiken er weer geruchten op rond het Vaarbewijs in Nederland en Belgie (Stuurbrevet). Beide Vaarbewijzen lijken heel veel op elkaar. Voor beide geldt dat het verplicht is voor snelle boten, sneller dan 20 km/uur en grote boten, boten langer dan 15 meter.

Ook de indeling in vaargebieden is hetzelfde; Vaarbewijs 1 (Beperkt Stuurbrevet) is voor het klein binnenwater en Vaarbewijs 2 (Algemeen Stuurbrevet) ruim binnenwater. Voor Belgie is het ruim binnenwater heel beperkt (alleen de Beneden Schelde) en voor Nederland hebben we het over de Wester- en Oosterschelde, Markermeer, IJsselmeer en Wadden. Dat betekent dat je als Belg voor het varen op de genoemde wateren in Nederland een Algemeen Stuurbrevet moet hebben.

Verschillen

Praktijkexamen 
Belgie. In Belgie kent men vanaf het begin een praktijkverplichting. Op dit moment kan men daaraan voldoen door een bewijs te overleggen dat men minimaal 6 uur praktijkles heeft gehad bij een (erkende) vaarschool of minimaal 12 uur bij een willekeurige ervaren schipper. De regels met betrekking tot de praktijk component worden dit jaar aangescherpt.
Nederland kent (nog) geen praktijkcomponent. In het theorie examen zijn praktijkvragen opgenomen waardoor het theorie examen lastiger is dan het Belgische theorie examen.

Herexamen 
Belgie. Als je gezakt bent, kun je in Belgie onbeperkt gratis herexamen doen. Het examen op zich is wel wat duurder dan in Nederland. Er wordt wel over gesproken om dit af te schaffen.
In Nederland moet je gewoon betalen voor je herexamen(s).

ICC 
In Belgie kun je op basis van je Beperkt Stuurbrevet een ICC inland waters aanvragen en met je Algemeen Stuurbrevet een ICC inland and coastal waters. Het ICC wordt alleen verstrekt aan mensen die in Belgie woonachtig zijn. Er moet voor het ICC ook apart betaald worden.
In Nederland zijn vaarbewijs en ICC gecombineerd. Het Vaarbewijs 1 is gecombineerd met het ICC inland waters en het Vaarbewijs 2 met het ICC inland and coastal waters. Je hoeft er niet apart voor te betalen en je hoeft ook geen Nederlander te zijn. Je moet wel slagen voor je examen en het examen wordt alleen in het Nederlands afgenomen.

Langere termijn
In 
Belgie wil men op relatief korte termijn praktijkvaarscholen gaan erkennen en alleen erkende vaarscholen kunnen dan een praktijkverklaring afgeven. Na de erkenning kun je alleen nog bij erkende vaarscholen je praktijk doen.
Voor Nederland geldt dat de examinering op termijn (planning 01-01-2020) over gaat van VAMEX (de watersportbonden) naar het CBR dat ook de rijexamens afneemt. Voorlopig komt er nog geen praktijkeamen.

Erkenning

Het Vaarbewijs en Stuurbrevet worden wederzijds erkend. Het maakt dus niet uit of je het Vaarbewijs (Nederland) of Stuurbrevet (Belgie) haalt. Je mag met Vaarbewijs of Stuurbrevet in Nederland en Belgie varen. Je hebt maar 1 bewijs nodig. Je mag zelf kiezen welk het best bij jou past.

Benieuwd Wat Onze Klanten Zeggen?

Meer dan 120.000 tevreden klanten

Klantenbeoordelingen 9.5/10

Vandaag mijn examen gedaan en gemakkelijk geslaagd

11-01-2021

Geslaagd en hier ben ik heel blij om. Het was duidelijk en overzichtelijk.

Sjoerd

Het lesmateriaal was duidelijk en gemakkelijk te volgen

03-02-2021

Het lesmateriaal was duidelijk en gemakkelijk te volgen. Ik was een beetje verrast tijdens het examen, ik had tijdens de studie veel examentraining gedaan en scoorde gemiddeld 90%

Wesley

Zeer waardevol en goed onderwijs

05-02-2021

Zeer waardevolle en goede training. Bedankt! Ik ga snel verder leren voor mijn volgende examen.

Iria S.

Bedankt voor de goede service

12-03-2021

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik had contact opgenomen met Stuurbrevetonline en zij hebben mij goed geholpen. Dit kan ik erg waarderen aan een bedrijf.

Jesica