Zeilboten voorrang? – Stuurbrevetonline.be

Nieuws

Zeilboten voorrang?


Soms, maar alleen als zeilen en niet de motor gebruiken

Als ik bij ons in Antwerpen bij de jachthaven aan de linkeroever op het terras zit, zie ik eigenlijk alleen maar motorboten de haven in- en uitvaren. Heel af en toe komt er een zeilboot binnen. Toch liggen er volgens de havenmeester heel veel zeilboten in de haven. Hoe kan het dat er toch zo weinig zeilboten in- of uitvaren? Het antwoord is simpel, in de haven mag je niet zeilen en een zeilboot die op motor vaart, is geen zeilboot maar een motorboot. Op de motor varende zeilboten (ook met zeil) hebben dezelfde rechten en plichten als andere motorboten en hebben zeker geen voorrang op andere motorboten.

Stuurboordwal 

Als je op de Schelde met je motorbootje netjes rechts (stuurboordwal) vaart en er komt een zeilende zeilboot op je af, heeft deze zeilboot geen voorrang. Pleziervaart die keurig rechts vaart (gestrekte koers stuurboordzijde), heeft altijd voorrang op alle andere schepen dus ook op beroepsvaart en zeilboten.

Nevenvaarwater 

Als een groep open zeilboten zonder motor uit de haven de Schelde opvaart en zeilend de haven uitkomt, hebben deze zeilboten geen voorrang op de motorboten die op de Schelde varen want de Schelde is het hoofdvaarwater en de zeilboten komen uit het nevenvaarwater.

Meer weten?

Meer weten over de spelregels op het water, volg dan nu een online cursus Stuurbrevet. Je kunt het hele jaar door examen doen. 

Benieuwd Wat Onze Klanten Zeggen?

Meer dan 120.000 tevreden klanten

Klantenbeoordelingen 9.5/10

Vandaag mijn examen gedaan en gemakkelijk geslaagd

11-01-2024

Geslaagd en hier ben ik heel blij om. Het was duidelijk en overzichtelijk.

Sjoerd

Het lesmateriaal was duidelijk en gemakkelijk te volgen

03-02-2024

Het lesmateriaal was duidelijk en gemakkelijk te volgen. Ik was een beetje verrast tijdens het examen, ik had tijdens de studie veel examentraining gedaan en scoorde gemiddeld 90%

Wesley

Zeer waardevol en goed onderwijs

05-02-2024

Zeer waardevolle en goede training. Bedankt! Ik ga snel verder leren voor mijn volgende examen.

Iria S.

Bedankt voor de goede service

12-03-2024

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik had contact opgenomen met Stuurbrevetonline en zij hebben mij goed geholpen. Dit kan ik erg waarderen aan een bedrijf.

Jesica